Gebruik data als een asset

Business Intelligence

Informatie en data zijn intussen voor de meeste bedrijven het belangrijkste middel geworden om succesvol te zijn. Er komt steeds meer technologie beschikbaar om data te verwerken en data te visualiseren. De juiste inzet van deze technologie en de juiste oplossingen zorgen ervoor dat data bruikbaar wordt voor uw bedrijfsprocessen. Informatie in het hart van uw primaire proces maakt uw business meer agile en meer data driven.

Naast mijn ervaring met Informatie Management ben ik gespecialiseerd in Business Intelligence oplossingen. In de afgelopen jaren heb ik opdrachten uitgevoerd in uiteenlopende disciplines binnen het BI-vakgebied, zoals het ontwikkelen en implementeren van BI-oplossingen, BI-onderhoudsvraagstukken, organisatie- en managementuitdagingen zoals bijvoorbeeld agile werken met een BI-team, opleidingen, architectuur, projectmanagement en productmanagement.

Kortom: met mijn brede achtergrond en ervaring help ik u graag grote stappen vooruit te zetten in uw BI-ambities.

Diensten

Lerta-BI is overtuigd van de waarde die informatie heeft. Informatie is het belangrijkste bedrijfsmiddel geworden om uw organisatiedoelen te realiseren. Veel organisaties zijn zich dit bewust en hebben al stappen gezet om data uit hun moderne systemen en legacy systemen om te zetten naar eenduidige en gestructureerde informatie van goede kwaliteit. Informatie brengt altijd nieuwe inzichten en nieuwe vragen met zich mee.
Om de ontwikkeling van uw BI functie te versterken is het nodig om deze ontwikkeling uit te lijnen met de strategie van uw bedrijf. Data driven werken gaat niet alleen over het maken en gebruiken van rapporten en dashboards. Het vraagt om planmatig opzetten van een data infrastructuur die uw bedrijf in staat stelt informatie te gebruiken in het hart van het bedrijf.

Lerta-BI heeft veel ervaring met productmanagement en (agile) product ownership.

Heeft u behoefte aan realisatie van nieuwe informatieproducten? Wilt u kwalitatief goede producten of wilt u een goede informatieanalyse om zelf producten te realiseren? Of wilt u uw BI-architectuur opzetten of laten toetsen door een onafhankelijke partij? Lerta-BI kan u helpen op projectbasis of op basis van detachering. Heeft u behoefte aan een specialist op gebied van Cognos? Of bent u op zoek naar een onafhankelijke BI-specialist die begrijpt hoe uw data betekenis kan krijgen voor uw organisatie? In deze gevallen kan Lerta-BI u van dienst zijn.

Beheren van BI-omgevingen is voor veel organisaties een uitdaging. BI is vaak een relatief kleinschalige activiteit voor een IT-afdeling maar cruciaal voor uw organisatie. Bovendien zijn karakteristieken van IT-beheer niet altijd gelijk aan de karakteristieken van BI-beheer, daarom is het belangrijk om de verschillen te doorzien en te overbruggen. Het beheer van BI moet passen bij de specifieke kenmerken die bij BI horen. Wilt u advies of ondersteuning bij het inrichten van beheer? Lerta-BI heeft ruime ervaring met het adviseren en uitvoeren van beheer van complexe BI-omgevingen.

Lerta-BI richt zich op de toegevoegde waarde die BI biedt voor een organisatie. Als onafhankelijke derde partij levert Lerta-BI ook ondersteuning bij het inrichten en opzetten van specifieke BI-functies in uw (eigen of uitbestede) datacenter. Het is van belang om vanuit business perspectief de BI behoefte te vertalen naar werkbare datacenter-functies.

Het opzetten van een BI organisatie is een beproefde manier om BI niet alleen in te richten naar tooling maar ook uw werkprocessen, organisatie inrichting en leiderschap te focussen op BI. Een centrale of decentrale BI organisatie kan helpen om deze informatie beter en sneller te benutten. 

Lerta-BI gelooft in agile BI productontwikkeling en het inrichten van een lean BI-architectuur. De uitgangspunten van het agile manifest heeft Lerta-BI zich eigen gemaakt. (Lerta staat voor ‘behendig’ of ‘agile’.)

Agile uitgangspunten toepassen bij BI is zeer gewenst, immers de business­behoefte bij BI verandert nog sneller dan in andere domeinen. Wendbaarheid van uw BI-omgeving en uw BI-team is cruciaal. Toch worstelen BI teams vaak met het toepassen van bijvoorbeeld Scrum. Dit heeft te maken met specifieke eigenschappen van het BI vakgebied. Agile toepassen binnen BI vraagt ook om toepassen van lean-principes in uw BI-architectuur. Ook kan er vaak winst gehaald worden in het toepassen van Scrum zoals: betere samenwerking in uw organisatie op gebied van BI, snellere resultaten door frequent opleveren, kortere feedback lijnen, lerend­vermogen neemt toe, transparantie neemt toe.

Wilt u weten wat Scrum in uw organisatie kan betekenen bij het ontwikkelen van BI-producten?

Lerta-BI kan opleidingen bij u op maat organiseren. Dit kan zowel bij u op locatie als op andere locaties in Nederland. Daarnaast zijn er mogelijkheden om uw medewerkers vakinhoudelijk te coachen.
Onderwerpen waar Lerta-BI op dit moment trainingen in kan verzorgen zijn:

  • Cognos BI producten
  • Agile Scrum voor BI
  • Lean BI
  • Requirements en architectuur